Rots en Water Trainingen
Rots en water is een psychofysische weerbaarheidstraining. Groepstrainingen gaan door volgens leeftijdsgroep. Rots (kracht, stabiliteit) en Water (flexibiliteit, verbinding), bieden deze trainingen een unieke combinatie van fysieke en mentale oefeningen. Er wordt gewerkt aan positieve weerbaarheid, zelfbeheersing, zelfvertrouwen en zelfreflectie.
Accreditatienummer: SKJ213510
NIEUWE REEKS JANUARI 2025 (9-11jaar)
NIEUWE REEKS APRIL 2025 (12-15 jaar)
Inschrijven voor de Rots en Water reeks is vanaf nu mogelijk. Hiervoor zal er worden samengewerkt met psycholoog Ine D'Haene uit Oostrozebeke, als netwerkpartner van WINGG!
Wees er tijdig bij, plaatsen zijn beperkt tot 8 deelnemers. Vul het contactformulier in of stuur een mail naar info@hetgroeikompas.be
6 lessen van 1.5 uur + Gratis *ouderbegeleiding voor, tijdens en na de reeks
Heeft u interesse in nog niet ingeplande dagen/ leeftijden/uren?
Mail vrijblijvend naar info@hetgroeikompas.be met uw vragen
Wat is Rots en Water
Psychofysiek werken betekent dat via fysieke oefening en (rollen)spelen afgewisseld met momenten van zelfreflectie, kringgesprekken en psycho-educatie psychosociale vaardigheden worden aangeleerd. In elke les worden momenten van actie, reflectie en kringgesprekken (inclusief psycho-educatie) voortdurend met elkaar afgewisseld en gecompleteerd door het maken van verwerkingsopdrachten om de transfer (overgang) van de oefensituatie naar de dagelijkse praktijk te versterken. Voor het ontwikkelen van een eigen identiteit en zelfkennis, het kunnen maken van eigen keuzes en het opbouwen van sociale contacten is een goede sociaal-emotionele ontwikkeling van belang. In R&W nemen de volgende twee deelgebieden een belangrijke plaats in: de fysiek-emotionele ontwikkeling en de verbaal-emotionele ontwikkeling. De fysiek-emotionele ontwikkeling geschiedt via de weg van fysieke actie, zoals oefeningen, stoeispelen, (rollen)spel en zelfverdedigingsoefeningen. De verbaal-emotionele ontwikkeling geschiedt via de weg van zelfreflectie, psycho-educatie, kringgesprekken en verwerkingsopdrachten. Beide ontwikkelingswegen worden in de psychofysieke methodiek samengevoegd.
Drie bouwstenen;
- Zelfreflectie: reflecteren op het eigen gedrag, gedachten en emoties, bewustwording van de fysieke en emotionele effecten van het gedrag voor zichzelf en anderen, inzicht krijgen in de eigen reactiepatronen en keuzes die in een bepaalde situatie kunnen worden gemaakt. Via de hiervoor genoemde momenten van zelfreflectie wordt meer zelfinzicht en zelfkennis ontwikkeld.
- Zelfbeheersing en emotieregulatie: in staat zijn rustig te blijven in verschillende situaties, in staat zijn het eigen gedrag aan te passen, keuzes te maken in gedragsalternatieven (coping vaardigheden), zodanig dat eigen en andermans belangen niet geschaad worden; focus op zelfregulering / emotieregulatie. In de literatuur wordt zelfbeheersing doorgaans als onderdeel van de emotieregulatie beschouwd of worden de termen, vanwege de overlap, als synoniem gebruikt. Vanwege het belang dat aan deze vaardigheden in het Rots en Water programma wordt toegekend worden ze beide expliciet genoemd. Waarbij de focus bij zelfbeheersing meer ligt op impulscontrole en de focus bij emotieregulatie ligt op het op een adequate manier leren omgaan met, en uiten van, de eigen emoties.
- Zelfvertrouwen: kennen van en vertrouwen op de eigen kracht en mogelijkheden, op basis daarvan erop uit gaan, uitdagingen en lastige situaties aan durven gaan, in stressvolle situaties in actie kunnen komen, veerkracht kunnen tonen bij tegenslagen en jezelf de moeite waard vinden.
De vier rode draden van de psychofysieke Rots en Water methodiek;
De kern van het Rots en Water bestaat uit vier op uiteenlopende manieren terugkerende basisinhouden.
- Leren ‘gronden’ (stevig en ontspannen staan/zitten), centreren (adem in de buik) en focus/ concentreren (richten van de aandacht).
- Ontwikkeling van lichaamsbewustzijn, waarmee meer inzicht wordt verkregen in de eigen emoties en regulatie daarvan (emotioneel bewustzijn), wat kansen biedt voor de ontwikkeling van meer zelfbewustzijn en het vermogen tot zelfregulatie (In Rots en Water de Gouden Driehoek genoemd).
- Ontwikkeling van fysieke communicatievormen, die de ontwikkeling van meer verbale vormen van communicatie initiëren en kunnen ondersteunen.
- Het Rots en Water concept; het ervaren en verinnerlijken van twee basisvormen van eigen kracht; de harde, onwrikbare ‘rotshouding’ tegenover de beweeglijke, verbindende ‘waterhouding’, zowel in fysiek, verbaal, mentaal als sociaal opzicht.
*Waarom is ouderbegeleiding belangrijk?
Ouderbegeleiding is essentieel omdat ouders een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van hun kind. Door ouders te ondersteunen en te begeleiden, kunnen we ervoor zorgen dat de vaardigheden die tijdens de Rots en Water training worden geleerd, worden versterkt en toegepast in het dagelijks leven van het kind. Ouderbetrokkenheid vergroot niet alleen de effectiviteit van de training, maar versterkt ook de band tussen ouder en kind en creëert een positieve omgeving waarin het kind kan gedijen.
Wat houdt ouderbegeleiding in?
Ouderbegeleiding bij Rots en Water omvat verschillende aspecten:
-
Informatieverstrekking: We verstrekken ouders praktische informatie over de Rots en Water methodiek, inclusief de doelstellingen van de training, de gebruikte technieken en hoe ze de training thuis kunnen ondersteunen.
-
Vaardigheden aanleren: Ouders leren vaardigheden die hen helpen om de ontwikkeling van hun kind te ondersteunen. Dit omvat bijvoorbeeld communicatietechnieken, het stellen van grenzen en het bieden van emotionele ondersteuning.
-
Opvoedingsadvies: We bieden advies en begeleiding over opvoedingsvraagstukken die zich kunnen voordoen tijdens de training of in het dagelijks leven van ouders en kinderen.
-
Emotionele ondersteuning: We bieden een luisterend oor en emotionele ondersteuning aan ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind of die behoefte hebben aan advies en begeleiding.